Bezinnen in oorlogstijd

Sinds 7 oktober 2023 is het oorlog in het 'Heilige Land'. 

Het is niet de eerste oorlog hier, maar wel de heftigste sinds het ontstaan van de staat Israël in 1948. 

De emoties gaan alle kanten op, aan beide kanten van het conflict. En de hele wereld leeft hierin mee. 

Pijn, woede, angst, wantrouwen, haat, bitterheid, boosheid, rouw, onbegrip: oorlog heeft vele kanten en zelfs als er snel vrede zal komen, dan is er nog een lange weg te gaan, totdat er weer echt herstel en vertrouwen zal zijn.

 

Er zijn altijd al veel spanningen in het land: tussen Israël aan de ene kant en de Palestijnen aan de andere kant. Die spanningen zijn nu sterk verergerd. Menselijkerwijs gesproken komt dit nooit meer goed, daarvoor is een wonder nodig. 

 

De meeste christenen geloven dat dit niet een 'gewone' oorlog is, maar dat onder elke oorlog waar Israël bij betrokken is, een geestelijke oorlog schuilgaat. Dat kwade machten -Satan en zijn demonen- hierbij betrokken zijn. Want Satan is tegen alles wat God heeft gemaakt en vooral ook tegen Israël, het volk dat God heeft uitgekozen als Zijn volk. We geloven dat hier een geestelijke strijd gaande is en dat ook wij als christenen geroepen zijn om de geestelijke strijd te strijden.

 

Wat is geestelijke strijd? Hoe kunnen we deze strijd herkennen in ons leven? Hoe moeten we hiertegen vechten?

Wat heb ik met de strijd rondom Israël te maken? Hoe kan ik in mijn eigen leven omgaan met angst? En met rouw, bitterheid, haat etc.? Moet ik bang zijn voor terrorisme en waar komt het vandaan?

Er zijn veel thema's die hiermee te maken hebben. Hieronder zal ik (in de loop van de komende maanden) een aantal van deze thema's uitwerken.

De God van Israel

De God van Ismael

De God van de christenen

Omgaan met angst

Omgaan met haat en bitterheid

Omgaan met boosheid

De zin van het lijden

Als je leven lijkt vast te lopen:

bidden om een doorbraak