De moslim begraafplaats op de Tempelberg

 

De moslim begraafplaats ‘Bab al-Rahmah’ bevindt zich aan de oostelijke buitenzijde van de oude stadsmuur, ter hoogte van de Tempelberg (tussen de Lionsgate en de zuidoostelijke hoek van de stadsmuur). Bab al-Rahmah betekent ‘begraafplaats van de Barmhartigheidspoort’. Deze begraafplaats ligt dus voor de (gesloten) Gouden Poort, die ook wel de Barmhartigheidspoort wordt genoemd. Dit is de poort waarvan de Joden en Christenen geloven dat de Messias, als Hij komt, door deze poort zal gaan.

 

Voor de Gouden Poort bevinden zich moslimgraven

De begraafplaats is waarschijnlijk in de tiende eeuw na Christus aangelegd, maar mogelijk stammen sommige graven al uit de zevende eeuw. Er liggen belangrijke moslimleiders begraven, martelaren en ook een paar metgezellen van de profeet Mohammed.

De moslims geloven, net als de Joden en de Christenen, in de opstanding uit de doden en in de Dag des Oordeels. Moslims geloven dat er voor het oordeel een brug (de Siraat) over de hel loopt. Mensen moeten over deze brug op de Dag des Oordeels om het Paradijs binnen te kunnen gaan, maar deze Siraat-brug is dunner dan een haar en scherper dan het scherpste zwaard. Als ze goed hebben geleefd en de zuilen van de Islam goed hebben gehouden, dan kunnen ze snel en makkelijk over de brug. Zo niet, dan gaat het met vallen en opstaan, of ze vallen in de hel en halen de overkant überhaupt niet. De hel is dan ergens in het Kidrondal waarschijnlijk.

De 'pilaar van Mohammed 'wordt al een tijd gerestaureerd en is dus nu niet goed zichtbaar. Daarom een foto van internet om te tonen hoe deze eruitziet....

Van het Madain project.

Aan de oostelijke muur van de Oude Stad/ muur om de Tempelberg is een uitsteeksel te zien, tussen de meest zuidoostelijke punt en de Barmhartigheidspoort. Dit wordt ook wel de ‘pilaar van Mohammed’ genoemd door de moslims. Deze pilaar markeert de locatie van de Siraat brug. Volgens de traditie zal de brug op de Dag des Oordeels aan deze pilaar vastgemaakt worden en eindigen op de Olijfberg.

 

Vanaf de moslim begraafplaats kijk je uit op de Olijfberg