'Bezinnen in Berlijn' 

Van zomer 2017 tot zomer 2021 woonde ik in Berlijn. 

Op dit deel van de site laat ik informatie en blogs staan over Berlijn. Dit deel wordt niet meer aangevuld en bewerkt. 

 

Bezinnen in Berlijn voor COVID-19:

Normaal gesproken houd ik me bezig met een aantal Berlijnse thema's die mij raken, aanspreken en inspireren. Namelijk: 'Dietrich Bonhoeffer', 'de geschiedenis van de Joden in Berlijn' en 'de Berlijnse Muur'.

Ik geniet ervan om rondom deze thema's met andere mensen stil te staan bij wat er hier is gebeurd en wat we daar nu nog van kunnen leren. En om daar met behulp van rondleidingen, bezinningstours en persoonlijke coaching verder over door te praten. Voor meer informatie daarover, klik hier.

 

Bezinnen in Berlijn tijdens COVID-19

Maar we leven nu midden in de covid-19 pandemie. Het hele leven is veranderd en het toerisme in Berlijn ligt volledig stil op dit moment. Mensen kunnen deze kant niet op komen om samen de stad door te wandelen en stil te staan bij persoonlijke levensvragen en voorbeelden uit de geschiedenis van Berlijn.

Aan de andere kant hebben mensen juist in deze tijd des te meer behoefte aan coaching en handvaten om het leven opnieuw vorm te geven en de juiste balans te vinden.

 

Daarom zal ik me de komende tijd op andere onderwerpen richten. Concrete levensonderwerpen om houvast en handreikingen te bieden in deze tijd waarin veel mensen het moeilijk hebben.  Natuurlijk heb ik zeker niet alle antwoorden op levensvragen, maar ik zal proberen om regelmatig een thema onder de loep te nemen en hierover te schrijven vanuit mijn medische, coachende en christelijke achtergrond.

Verder sta ik er open voor om (levens)thema's die door jullie worden aangedragen uit te werken en er verder mee aan de slag te gaan. En als iemand behoefte heeft aan een (online)gesprek om door te praten of een email-gedachtenuitwisseling: van harte welkom! Neem dan even contact op via het contactformulier.

 

Blog Bezinnen tijdens de COVID-19 crisis

 

Het is zonde om je zorgen te maken...

Recent heb ik geschreven over hoe bezorgdheid als een gif inwerkt op je lichaam, geest en relaties en hoe je daar op een praktische wijze mee kunt omgaan zie hier. In deze blog gaat het over de christelijke/ Bijbelse weg om met zorgen om te gaan. Beide manieren kunnen goed samen gaan en door elkaar gebruikt worden!

Lees meer »

De 10 geboden voor emotionele gezondheid tijdens COVID-19

In het voorjaar preekte onze pastor Rick Warren twee keer over dit thema. Het zijn mooie handvaten om te gebruiken om tijdens deze ingewikkelde tijd staande te blijven. Met deze Bijbelse principes kom je sterker uit de pandemie. Mentaal sterker, emotioneel sterker en geestelijk meer volwassen.

Lees meer »

Blog over Berlijnse thema's

 

Bonhoeffer gedood voor zijn verzet tegen Hitler

Dietrichs broer Klaus Bonhoeffer en zijn zwager Hans von Dohnanyi waren al vanaf het begin van Hitlers bewind betrokken bij het verzet tegen. Hans werkte als persoonlijk adviseur voor de verschillende ministers van Justitie. Hij had daardoor toegang tot de meest geheime documenten van het ministerie van Justitie. Mede daardoor kwam hij erachter dat Hitler en de zijnen erg veel gruwelijke dingen uitspookten. Vanaf 1934 begon hij met het aanleggen van een geheim dossier waarin hij alle misdaden en moordpartijen opschreef die Hitler, zijn medewerkers en het leger begingen tegen de mensheid. Dit dossier werd ‘De Kroniek van de schande’ of later het ‘Zossen-dossier’ genoemd. Door de mensen om hem heen te voorzien van informatie over wat er allemaal gebeurde en hen te werven voor het verzet, speelde Hans een centrale rol in het landelijk verzet tegen Hitler.

Lees meer »

Een verleden als een bunker

Niet ver van ons huis is een groot park waar ik vaak ga wandelen. Het is een mooi, ruim opgezet park waar altijd veel mensen in de weer zijn. Vol met bomen, grasvelden, watertjes met fonteinen, speeltuinen, sportveldjes en twee goed begroeide heuvels. De meeste Berlijners hebben geen tuin of balkon en trekken massaal naar de parken om te ontspannen.

Lees meer »