Dietrich Bonhoeffer

Deze verzetsheld, spion en theoloog woonde, studeerde en werkte een groot deel van zijn leven in Berlijn.

Dietrich leefde intens en dicht bij God. Hij probeerde in alles, ondanks zijn vragen en worstelingen de juiste keuze te maken. Zijn levensloop en zijn levenskeuzes zijn bijzonder en inspirerend.


Met behulp van drie wandelingen staan we stil bij zijn leven in Berlijn. Omdat sommige plekken wat verder van elkaar af liggen, is het handig om delen van de wandelingen met het openbaar vervoer af te leggen.

 

Wandeling 1

Deze tour vindt plaats in Grunewald, de wijk waar Dietrich opgroeide. We beginnen bij station Grunewald, waar vandaan vele duizenden Joden tijdens de Tweede Wereld oorlog zijn gedeporteerd naar concentratiekampen. Verder komen we onder andere langs twee van de huizen waarin hij heeft gewoond (een ervan kunnen we bezoeken, als we ruim vooraf reserveren), langs de school die hij bezocht en de kerk waar hij belijdenis deed. Ondertussen staan we stil bij zijn jeugd en bij zijn familie, zodat we beter begrijpen hoe hij opgroeide en zich ontwikkelde tot de persoon die later (samen met zijn familie) in verzet ging tegen Hitler. 

 

Wandeling 2

Deze wandeling vindt plaats in Prenzlauer berg en Mitte. We komen langs de Universiteit waar hij studeerde, de Zionskirche (deze kunnen we ook bezoeken als we de tour in de middag doen) en het huis waar Dietrich tijdelijk woonde toen hij in deze gemeente werkte. Tevens bezoeken we het terrein van het Charité ziekenhuis, waar zijn vader jarenlang werkte. We sluiten af bij het Dorotheenstadtfriedhof, waar een gedenksteen voor hem ligt.
Ondertussen staan we stil bij zijn studie, de plekken waar hij tijdens zijn studie terecht kwam en bij zijn eerste stappen in het predikanten vak. 

 

Wandeling 3

Deze rondleiding vindt plaats in Mitte. We starten bij het Anhalter Bahnhof en gaan dan richting de Wilhelmstraße naar de plek waar de predikanten van de Bekennende Kirche wekelijks bij elkaar kwamen, vervolgens komen we onder andere langs de plek waar vroeger het gebouw van de Gestapo stond (waar Dietrich een aantal maanden gevangen heeft gezeten) en de kerk waar hij tot predikant werd bevestigd. We zullen nog meer plekken bezoeken die een rol speelden in Dietrichs leven. Tijdens de wandeling zullen we stilstaan bij de achtergronden van deze locaties, tijdens de machtsperiode van Hitler. En bij wat Dietrich hiermee te maken had. We eindigen bij het gebouw van de Abwehr waar hij werkte. Hier vlakbij is tegenwoordig de ‘Gedenkstätte Stille Helden’ gevestigd, met vele verhalen over Duitsers die in het verzet zaten. Een aanrader om nog even rond te lopen na de wandeling. Entree is gratis.

 

Vragen/ boeken:

Heb je vragen of wil je een wandeling boeken, neem dan vrijblijvend contact op via het contactformulier.


Andere interessante plekken om te bezoeken:

* Stille Helden

* Duits Spionagemuseum

* Topografie des Terrors