De kersenbloesems bloeien weer!

Gepubliceerd op 28 maart 2020 om 19:53

Bloesem bij de Bösebrücke, de brug waar de muur op 9 november 1989 open ging.

 

Toen in 1989 de Berlijnse muur viel, leefde de hele wereld mee. Ook in Japan werd er veel aandacht gegeven aan de ontwikkelingen rondom de koude oorlog en het einde van de DDR.

Na de ‘Wende’ was Berlijn een grauwe, grijze, kale stad. De tweede wereldoorlog had veel schade aangebracht en tijdens de DDR periode waren veel mensen uit Berlijn weggetrokken. Veel gebouwen waren leeg en verlaten en door de stad liep de 160km lange Berlijnse muur met ernaast de brede, kale bewakingsstrook (Todesstreife).

De muur werd stukje bij beetje afgebroken en Duitsland en Berlijn stonden voor de grote uitdaging om het land en de stad weer op te bouwen tot één geheel.

 

Kersenbloesems uit Japan

De Japanse TV-zender Asahi had ook veel aandacht besteed aan de val van de muur en wilde graag iets doen om de Berlijners op te vrolijken. Ze riepen hun kijkers op om geld te geven, zodat ze kersenbomen konden schenken aan Berlijn. Deze ‘Sakura-Kampagne’ (Sakura is het Japanse woord voor kersenbloesem) was een groot succes. Er werd ongeveer een miljoen euro opgehaald, waardoor er ruim 9000 Japanse kersenbomen naar Duitsland konden worden gestuurd. In november 1990 werden de eerste kersenbomen in Berlijn geplant. 

 

Symbolische bloem

De kersenbloesem is in Japan een belangrijke symbolische bloem. Het is het symbool voor een nieuw begin. Voor geboorte, leven, dood en wedergeboorte. Ook zou de bloem vrede en rust brengen.

De bloesem is maar van korte duur en staat ook voor vergankelijke schoonheid, voor mooie en inspirerende kwetsbaarheid.

 

Een bloemenzee verspreid over de stad

De bomen werden met name in Berlijn geplant en werden verspreid over de hele stad. Veel kersenbomen werden neergezet in de voormalige Todesstreife, maar ook kwamen er bomen terecht in parken, bij begraafplaatsen en in gewone straten.
De bloesem is maar van korte duur, afhankelijk van het weer bloeien ze ongeveer 2 tot 3 weken. Ergens tussen eind maart en midden mei. Er zijn een aantal verschillende typen kersenbomen, die elkaar opvolgen in de bloei, zodat ze niet allemaal tegelijk op hun hoogtepunt bloeien. De bloeiende bomen trekken veel wandelaars en fietsers aan. Normaal gesproken wordt er op de laatste zondag van april een Sakura-feest gegeven op diverse plekken in Berlijn waar de Sakura bloeit.

Waarschijnlijk zal dat dit jaar niet doorgaan door de coronacrisis….

 

De Mauerweg in bloei

De afgelopen jaren heb ik meermaals de Berlijnse Mauerweg mogen fietsen. Het voormalige verloop van de Berlijnse muur is nu een fietsroute van 160km. Ieder jaar zie ik er weer naar uit om deze route te fietsen in de periode dat de Sakura bloeit: de mooiste tijd van het jaar! Het is een prachtig, schilderachtig en rustgevend gezicht om tussen deze bomen door én over het tapijt van bloesem op de grond te fietsen. En om dan te beseffen dat op deze plek waar vroeger in de DDR tijd mensen werden doodgeschoten, nu al die mooie bomen staan te schitteren. Met recht een nieuw begin, een wedergeboorte die deze stad heeft mogen meemaken!

Helaas zal het dit jaar niet lukken om de hele weg te fietsen i.v.m. de crisis. Maar het stuk van de Mauerweg dat bij mij in de buurt ligt, heb ik gisteren te voet bezocht. Wat goed om te zien dat de bloesems alweer uit zijn gekomen!

 

Van somberheid tot vrolijkheid in de stad

In de winter is Berlijn een grauwe, grijze en sombere stad. Veel mensen worstelen hier in die periode met somberheid en depressie. Maar in de lente komt daar plots verandering in en daar spelen de vele vrolijke bloesems, die de stad weer kleur, geur en sfeer geven, een grote rol in.
Dit jaar is het extra speciaal.

 

Om over na te denken in het kader van corona....

We leven in een crisistijd. Een soort oorlogstijd, maar dan zonder zichtbare vijand. En zonder bommen die op ons huis kunnen vallen.

De wereld is stil gezet en ook Berlijn staat stil. 

Het is rustig op straat, veel mensen zitten hele dagen thuis. De gewone sociale contacten zijn even niet mogelijk en we moeten afstand houden van elkaar. Het normale, veilige, welvarende en vertrouwde leven is er ineens niet meer.

Voor veel mensen staat het leven op zijn kop. Ze zoeken naar hun nieuwe ritme, naar hoe het verder moet.

Aan de andere kant hebben andere mensen het juist bizar druk. Mensen in de gezondheidszorg, voedselvoorziening, politiek, veiligheidsdiensten, pakketdiensten en ongetwijfeld vele anderen worden overspoeld door werk, zorgen en grote uitdagingen.
Inmiddels zijn er veel mensen besmet met het beruchte coronavirus. Mensen kunnen ernstig ziek zijn en er zelfs ook overlijden. Gelukkig hebben de meeste zieken geen levensbedreigende symptomen, maar dat weet je niet van te voren. En ook al krijg je zelf misschien geen heftige symptomen, je geliefden wellicht wel.

 

Er heerst een gemeenschappelijke angst. Een grote dreiging.
En we stellen de gemeenschappelijke vraag: Hoe zal het verder gaan?
Met mij, met mijn familie, mijn vrienden, mijn werk, mijn kerk, de economie, met ons land, met de wereld?

Donkere en sombere wolken dreigen boven onze hoofden, boven onze wereld.

 

En juist in deze tijd is daar weer de lente. De kersenbloesem bloeit! Ook hier in Berlijn!

Nieuw leven, een nieuw begin!
Ook uit deze crisis zullen we weer opkrabbelen. Er komt een nieuw begin. Misschien nog niet nu meteen, maar het komt eraan. Maar eerst moeten we nog door deze ingewikkelde en onzekere periode heen. 

En hoe gaan we dan weer verder? Op de oude voet, zoals we altijd gewend waren? Of kan deze gedwongen stilstand ons helpen om er beter uit te komen? Kunnen we er iets van leren? 

 

Deze tijd is uitermate geschikt voor bezinning. 

Een tijd om na te denken over wat echt belangrijk is in het leven. In jouw leven, in mijn persoonlijke leven.

Een tijd om prioriteiten te stellen.

Om na te denken hoe je een beter mens kunt worden.

En rust en inspiratie te zoeken.

Zodat jij en de mensen om je heen na deze periode opnieuw of voor het eerst tot bloei mogen komen!

Delen van de voormalige Todesstreife staan nu vol met bloeiende Japanse kersenbomen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.