Corona in Berlijn

4 juli 2020


Sinds een paar weken zijn toeristen weer welkom in Berlijn en dat geeft vooralsnog geen verhoging van het aantal coronagevallen in de stad. Hotels zijn weer open voor toeristen uit de meeste Europese landen, waaronder Nederland.
De preventieve medische zorg in Berlijn is uitstekend. Al in een zeer vroeg stadium van de coronapandemie werd hier uitgebreid getest en werd er uitgebreid contactonderzoek gedaan, zodat men een goed overzicht heeft over het aantal besmettingen en genezingen.


Het coronavirus is momenteel goed onder controle, maar nog steeds wel aanwezig in Duitsland en in Berlijn. Daarom blijven er voorlopig nog enkele maatregelen gelden om een nieuwe grote uitbraak tegen te gaan.


De maatregelen om rekening mee te houden bij een bezoek aan Berlijn:

1) Altijd en overal 1,5m afstand houden van mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren.

Al zie je dat veel mensen minder afstand houden op straat, de 1,5m is wel de bedoeling en de politie kan ingrijpen als mensen te dicht bij elkaar komen.

2) Een mond-neus-masker dragen is verplicht in publieke ruimtes.

Dat wil zeggen: in het OV (inclusief stations en vliegvelden), in winkels, restaurants, cafés, hotels, musea, kerken etc. In restaurants en cafés mag je je mond-neus-masker afzetten als je aan je tafeltje zit en blijft zitten. Bij rondlopen (naar het toilet gaan, naar de bar lopen etc) moet je een masker dragen. Buiten hoef je geen masker te dragen, ook niet op terrassen.

Daarnaast gelden natuurlijk nog de algemene adviezen: vaak handen wassen, geen hand geven, bij klachten thuis blijven en hoesten en niezen in de elleboog.

 

Al zijn musea en restaurants weer open, dat betekent niet dat je er altijd zomaar terecht kunt. Musea werken over het algemeen met een verplicht te reserveren tijdslot (kijk even op de site van het betreffende museum) en als je bij restaurants binnen wilt zitten, is het ook verstandig om vooraf te reserveren. 

 

Rondleidingen zijn weer mogelijk, maar ook hierbij is het noodzakelijk dat er voldoende afstand wordt gehouden tussen de deelnemers. Grote groepen zijn hierdoor niet handig. Daarnaast is het niet altijd goed mogelijk om met een groep even tussendoor pauze te houden in een restaurant. Bij goed weer is het natuurlijk wel mogelijk om even ergens een broodje of drankje te halen en dat buiten (in een parkje) samen op te eten/ drinken.


Voor de meest recente coronaregels in Berlijn is het verstandig om voor het begin van je reis de volgende sites te checken:
https://www.berlin.de/corona/massnahmen/kontaktbeschraenkungen/
https://wattedoeninberlijn.nl/corona/